Wat kost een beursdeelname

Het is heel belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je beursdeelname kost. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om precies onder elkaar te hebben welke kosten je gaat maken voor je deelname omdat je achteraf wilt weten of de beurs (al dan niet op lange termijn) z’n geld heeft opgeleverd. We hebben hieronder beschreven waar je grootste kosten in gaan zitten op het moment dat je wilt deelnemen aan een beurs.

Vloeroppervlakte

Een grote kostenpost is het huren van ruimte op de beurslocatie (dus de hal waar je stand komt te staan). Dit gaat over het algemeen per vierkante meter. De m2 prijs is heel erg afhankelijk van de locatie waar de beurs wordt gehouden. Prijzen variëren van €170,- tot soms wel €350,- per vierkante meter. Een voorbeeldje met een vierkante meter prijs van €225,- en een stand van 3 x 4 meter. Je komt dan uit op een bedrag van €2700,-. Dit is alleen voor de kale huur, hier zit verder nog echt helemaal niets bij in. Voor zaken als elektra komt er nog een bedrag bij, dit valt ten opzichte van de huur van vloeroppervlakte erg mee.

Kosten van je stand en bouwen van de stand

Samen met het huren van je vloeroppervlakte is je stand en de bouw hiervan een tweede grote kostenpost van het geheel. De bouw van je stand is iets wat je een beetje zelf in de hand hebt en hoe uitgebreid je het zelf wilt maken. Als je een stand door een professionele standbouwer wilt laten maken moet je uitgaan van een bedrag tussen de €200,- en €300,- per vierkante meter. Je krijgt dat een stand met mooie prints op de muur en in overleg met je standbouwer kan je je eigen wensen er in kwijt. Voor verlichting zorgt je standbouwer natuurlijk. 

Als je het goedkoper wilt hebben koop of huur je zelf een stand die je zelf in elkaar zet. Op deze manier bespaar je aanzienlijk in de kosten. Er zijn tegenwoordig vele systemen waarmee je zelf een schitterende stand kunt bouwen.

Vergeet van te voren ook niet na te denken over je meubilair in de stand. Wanneer je een standbouwer in de hand neemt heeft deze vaak meubilair en kan je het direct via hun regelen. Lukt dit niet, dan zal je zelf meubilair moeten kopen of huren maar ook hier staat weer een bedrag tegenover dat je moet meenemen in je kostenplaatje.

Personeelskosten

Wanneer de beurs opengaat zal je mensen op de stand moeten hebben staan om het gesprek met de (potentiële) klant aan te gaan en je product of dienst te promoten. Vaak is een beurs meerdere dagen en zal het soms voorkomen dat er overnachtingen en eten en drinken bij komen kijken. Ook dit kan je natuurlijk weer zo gek maken als je zelf wilt maar het zijn natuurlijk wel kosten die je mee moet nemen in je kostenoverzicht. Als tip willen we graag meegeven dat je ervaren mensen op de beurs moet zetten, deze kosten wellicht iets meer maar zullen ook meer opleveren.

Promotionele kosten

Het is belangrijk om kenbaar te maken dat je op een beurs gaat staan. Nodig je potentiële klanten uit maar zeker ook je huidige klanten om een bezoek te brengen aan je stand. Het persoonlijk contact met je klant is belangrijk, zeker ook het onderhouden van je huidige klanten. Wellicht dat je dingen als flyers laat drukken om deze voorafgaand aan de beurs toe te sturen.

Relatiegeschenken om op de beurs weg te geven zijn ook handig. Zorg er voor dat je overal je naam op geplakt of geprint hebt, dit is een herhaalmoment. Iedere keer dat je klant je naam ziet is belangrijk, ook als ze bijvoorbeeld het pak stroopwafels op kantoor leggen en weer je bedrijfsnaam erop zien staan. Het is ook een leuk en makkelijk contactmoment om iets aan je klant weg te geven, het zorgt voor een opening van een gesprek.