Verschillende textielen voor in de textielframes

De bekende textielframes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de standbouw. Er worden tegenwoordig volledige stands gebouwd met textielframes. Dit systeem is heel snel op te bouwen, is relatief goedkoop, makkelijk uit elkaar te halen en weer opnieuw te gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat er hierdoor veel gebruik wordt gemaakt van visuals waardoor je je boodschap goed overgebracht wordt en dat je site snel onder de aandacht wordt gebracht bij passerende beursbezoekers. Een adres groot voordeel van het gebruik van textielen in je stand is dat ze niet glanzend zijn. Ze nemen eerder licht op waardoor je geen weerspiegeling van je lampen in je doeken ziet wat je print natuurlijk ten goede komt! Textielframes zijn er vrijstaand en kunnen worden bevestigd aan de wanden van stands, net afhankelijk wat voor een stand je wilt. Er zijn ook textielframes met ledverlichting hierachter, dan sprint het allemaal nog meer in het zicht. Wanneer je de textieldoeken voor in je frames wilt bestellen zul je al snel merken dat er meerdere soorten zijn, maar welke moet je dan kiezen? Hieronder een beknopte uitleg per soort.

Decotex doeken

Decotex is het meest gebruikte materiaal voor in de textielframes. Het is een textiel met een klein beetje stretch erin waar rondom heel goed een flexibele siliconen pees aan genaaid kan worden door je leverancier van het printwerk. Het materiaal is wit als basiskleur en de kleuren komen er mooi op naar voren. Decotex was voorheen uitsluitend leverbaar met een maximale breedte 320 cm, tegenwoordig is het er ook in 500 cm. Het nadeel is dat decotex een kleine lichtdoorlatend is. Zeker wanneer je grote frames gebruikt zitten hier stabilisatiestangen in om het frame niet door te laten zakken. Deze zullen snel zichtbaar zijn door het doek heen, dit gaat ten koste van je print en dat is heel erg zonde, je zult hier blockout textiel voor moeten gebruiken. Wanneer je frames aan wanden worden gemonteerd is decotex prima te gebruiken en adviseren we ook om dit te gebruiken.

Blockout textiel

Dit materiaal wordt steeds meer gebruikt. Het is leverbaar in 320cm en 500 cm waardoor het vrijwel altijd in een geschikt formaat te printen is. Ook aan dit materiaal is goed een siliconen pees te zetten en door het kleine beetje rek in het materiaal zit het vrijwel altijd mooi strak in de profielen van het frame. Je kiest voor dit materiaal als je niet wilt dat de print doorschijnt. Dus wanneer je dit in een frame plaatst en niet de stabilisatiestangen erachter wilt zien. De achterkant van dit materiaal is zwart, het wordt dan ook wel vaak blackback textiel genoemd. Hou er rekening mee dat het niet op iedere beurs is toegestaan om met doeken met een zwarte achterkant te werken.

Lightbox textiel

Als laatste heb je frames waarbij er achter een lichtbron zit, tegenwoordig is dit vaak nette ledverlichting. Hiervoor is het belangrijk dat je een textiel gebruikt dat het licht mooi en diffuus kan verspreiden. Een decotex doet dit niet en hier zul je de lampjes stuk voor stuk doorheen zien. Een blockout zoals hierboven beschreven is lichtdicht en dus ook niet geschikt. Je hebt hier echt aparte doeken voor nodig. Ze zijn bekend onder de naam “lightbox” of “samba”. Samba is leverbaar tot 500 cm breed. Dit zal in de praktijk maar weinig voorkomen want frames van 500 cm zijn behoorlijk aan de prijs maar het bestaat dus wel. Uiteraard is ook hier eenvoudig een pees op te zetten.

Duurzame textielen

Ondanks het feit dat textielen al aanzienlijk meer duurzaam zijn dan PVC varianten komen er de laatste tijd nog meer duurzamere producten op de markt. Zo is er bijvoorbeeld een decotex gemaakt van gerecyclede petflessen. Omdat er steeds meer organisaties en personen zijn die hier waarde aan hechten zal de vraag hiernaar steeds groter worden.

Levertijden

Hou er rekening mee dat de levertijd van textielen langer is dan van PVC materialen. Blockout en lightbox hebben bij de meeste leveranciers een levertijd van bijna een week. Decotex is tegenwoordig wel sneller leverbaar, soms al na één of twee dagen.