Opslag van je beursstand

Lang niet iedereen beschikt over een groot magazijn waar je een stand in kan opslaan tot een volgende beurs. Als je wel over een magazijn beschikt moet je je afvragen in hoeverre jij deze stand wel zelf op zou willen slaan of dat je dit liever extern bij je standbouwer doet.

Zelf opslaan

Wanneer je je eigen stand hebt aangeschaft en ook zelf hebt opgebouwd is het gebruikelijk om deze na afloop van de beurs ook weer zelf af te bouwen en mee terug te nemen. Weggooien kan natuurlijk maar is zonde als je nog een toekomstige beurs hebt waar je de materialen goed voor zou kunnen gebruiken. Prints kan je wanneer ze na de afbouw er nog goed uitzien (bijvoorbeeld peesdoeken) opslaan en bij een volgende beurs weer gebruiken.

Waar je bij een eigen opslag goed op met letten is dat het onder goede omstandigheden veilig ligt opgeslagen. Je zult je printwerk gewoon op kamertemperatuur moeten bewaren, zorg dat ze niet bedolven liggen onder een laag stof, netjes verpakken dus voor je het gaat opbergen. Je kunt je standmaterialen het beste plat neerleggen of juist rechtop neerzetten. Wanneer het scheef staat heb je kans op doorbuigen wat het weer lastig maakt bij het opnieuw in elkaar zetten van je stand bij een volgende beurs.

Opslaan bij je standbouwer

Wanneer je je stand uitbesteed aan een standbouwer is het gebruikelijk dat ze je stand na afloop van de beurs weer netjes afbreken. Afhankelijk van het type stand en de gebruikte materialen zullen ze je de vraag stellen wat ze hiermee moeten doen. Wanneer het niet meer bruikbaar is zal het uiteraard worden weggegooid. Wanneer het nog wel bruikbaar is zal je hoogstwaarschijnlijk de vraag krijgen of ze het voor je moeten opslaan of dat je dit liever zelf doet. 

De standbouwer heeft ervaring in het opslaan van je stand. Een ander bijkomend voordeel is dat als er iets met de stand aan de hand is bij het opbouwen van de volgende beurs dit het probleem is van de standbouwer, ze zullen het dus netjes voor je oplossen en de kosten hiervan zijn voor hun rekening.

Conclusie

Het maakt in de praktijk niet veel uit of de stand bij jou of bij je standbouwer zal worden opgeslagen. Wat wel belangrijk is, is de manier waarop het wordt opgeslagen. Vocht bestendig, geen vorst of extreem hoge temperaturen maar gewoon normaal. Het opslaan van een stand voor een volgend gebruik is verstandig, kostenbesparend en natuurlijk duurzaam. Doen dus!