Oplevering van je beursstand

Wanneer je aan je standbouwer opdracht hebt gegeven om je stand te bouwen en het moment is dan eindelijk daar dat hij aan de slag gaat is het natuurlijk altijd even spannend dat het resultaat eruit komt te zien zoals je dat zelf voor ogen hebt. Van te voren heb je zeker weten afgesproken wat je verwachtingen zijn maar of het achteraf ook zo is moet je maar afwachten.

Opleverrapport

Wanneer je een goede standbouwer in de hand hebt genomen dan mag je er wel een beetje vanuit gaan dat ze werken met een opleverrapport. Hierin staat alles beschreven hoe je je stand gebouwd wilde hebben maar ook zaken als bijvoorbeeld het overhandigen van de sleutel van de berging, de kwaliteit van het printwerk, de schoonmaak etc… 

Maak vooraf ook duidelijke afspraken over wat je van elkaar verwacht en zorg dat deze afspraken in het opleverrapport staan. Het klinkt misschien een beetje flauw maar zorg ervoor dat je van te voren al het opleverrapport in handen hebt. Je kunt het dan controleren en wanneer nodig aanvullen of wijzigen. Als de stand eenmaal staat ben je te laat en kan er vaak niks meer aan gedaan worden.

Een aantal zaken die zeker niet mogen ontbreken in het rapport zijn:

  1. Een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden. Wat wordt er gebouwd en van welke materialen. 
  2. Hoe is de kwaliteit van het materiaal. Ziet het er netjes uit of zie je beschadigingen waarvan je een notitie moet maken.
  3. Kloppen de kleuren en visuals. Zijn de kleuren de juiste kleuren zoals ze ook jouw huisstijl naar voren komen. Zijn de visuals goed geprint en hangen ze er strak in? Zijn de visuals ook geprint op de materialen zoals afgesproken.
  4. Hoe zit het met de elektra? Is deze in de stand aanwezig  en zit dit netjes weggewerkt onder bijvoorbeeld de vloer? Zitten de stroompunten op de afgesproken posities?
  5. Hoe is het gesteld met de verlichting? Het juist afstellen van de richting van je lampen doet wonderen. Met je verlichting kan je specifieke onderdelen van je stand naar voren laten komen en hier eenvoudig de nadruk op leggen. Licht is extreem belangrijk, let hier extra op bij de oplevering.
  6. Zijn je meubels van de juiste kwaliteit. Zit het lekker en durf je hier je bezoekers op plaats te laten nemen?
  7. Hoe is het contact met je standbouwer verlopen? Verliep het soepel of juist stroef? Feedback is heel belangrijk en een goed leerpuntje voor een eventuele volgende stand.

Wees kritisch maar redelijk

Het laten bouwen van een stand kost een hoop geld, je moet hier echt wel even kritisch naar kijken of het is zoals je hebt verwacht. Wees wel redelijk over het resultaat. Een standbouwer moet alles op locatie voor je in orde maken en wanneer er zaken bijvoorbeeld niet helemaal kloppen zullen ze het zo goed als mogelijk voor je oplossen. Een goede standbouwer doet wat mogelijk is om jouw stand tot een succes te maken!