Duurzame standbouw

Helaas is het nog steeds een feit dat de standbouw nou niet echt een duurzaam product is. Wie bij de afbouw van een beurs wel eens een kijkje heeft genomen met hoe het eraan toe gaan zal absoluut met stomheid geslagen zijn over het feit dat gloednieuwe producten, geprinte doeken en houten panelen zo de container in gaan. Weggooien is in veel gevallen vele malen goedkoper dan meenemen en opslaan. Blijkbaar zijn de centen nog steeds veel belangrijker dan een stukje milieu.

Gelukkig lijkt het er op dat er tegenwoordig heel langzaam een wending begint te komen in bovenstaand verhaal. Waar duurzaamheid bij veel bedrijven steeds een hoger punt op de agenda is en het tevens als mooi marketinginstrument naar de buitenwereld kan worden gebracht eisen standhouders dat er rekening wordt gehouden met duurzaamheid bij de bouw van de stand. Dit kan op verschillende manieren.

Verlichting

Waar in het verleden verlichting werd gebruikt van gloei- en halogeenlampen zie je tegenwoordig steeds meer ledverlichting, dit is meer regel dan uitzondering. Wij zijn van mening dat je als klant wel kan eisen bij je standbouwer dat ze gebruik maken van ledverlichting om het stroomverbruik naar beneden te krijgen.

Aluminium profielen als standwanden

Er zijn diverse aanbieders van aluminium profielen waar je een complete stand van kunt bouwen. Voorheen wat dit eenvoudig en weinig spectaculair maar tegenwoordig kan je van standaard profielen steeds hippere strand maken met mooie rondingen en ledschermen in het profiel. Verder worden de frames voorzien van mooie geprinte textieldoeken of kunststof platen waardoor je branding zeker goed moet komen! Aluminium is lichtgewicht en eenvoudig in- en uit elkaar te zetten waardoor ook het transport snel en efficiƫnt kan gebeuren.

Standaard standwanden van hout

Veel worden de standaard standwanden van hout gebruikt. Dit zijn huurmaterialen die de meeste standbouwers volop hebben liggen in hun magazijn. De worden zijn stevig en snel neer te zetten. Geprinte doeken worden er omheen gespannen en na afloop wordt alles weer netjes afgebroken en de houten panelen weer mee terug genomen met de standbouwer. Dit zorgt voor weinig afval.

Complexe standwanden van hout

Wanneer een stand complex is en er geen of er weinig standaard wanden in zijn verwerkt zal de standbouwer dit over het algemeen met nieuw hout doen. Vraag in dit geval om gebruik te laten maken van populierenhout. Dit is een houtsoort die snel groeit en daarnaast ook nog eens in Nederland zijn oorsprong vind dus hierdoor ook minder milieubelastend is met transport.

Duurzame printmaterialen

In de wereld van het printwerk zie je momenteel een grote verschuiving naar duurzame materialen. Materialen die gemaakt zijn van gerecyclede petflessen, alternatieve materialen van bijvoorbeeld het standaard airtex waar geen PVC meer in zit verwerkt of het steeds meer geziene textiel wat gebruikt wordt om op te printen.

Conclusie

Het is tegenwoordig steeds beter mogelijk om een duurzame stand te bouwen. Helaas liggen de kosten hiervan nog steeds hoger dan van een standaard stand. We verwachten dat de prijzen steeds dichter bij elkaar zullen komen en duurzaam de standaard zal worden. Standbouwers moeten hier in mee, dit kan je ook gerust vragen aan een standbouwer. Mocht je standbouwer hier niet in mee willen gaan kan je altijd op zoek naar een andere partij die wel op een duurzame manier je stand wil bouwen.